Pensiile care se taie cu 15%: de când vor primi mai puțini bani acești pensionari

de: Ozana Mazilu
27 06. 2023

Pensiile speciale în România se vor tăia cu 15%. Comisia Europeană a sesizat că magistrații au privilegii prea mari și a impus Guvernului să restablilească echilibrul. Altfel, țara noastră nu va mai primi banii din PNRR.

Magistrații s-au revoltat și au făcut grevă în momentul în care Guvernul a luat decizia să le taie 15% din pensii și să crească vârsta de pensionare.

Ce se întâmplă cu aceste pensii

Marcel Ciolacu, ajuns premier acum, a insistat foarte mult pe această reformă a pensiilor și a spus că aceasta se va face. Au existat întâlniri între acesta și liderii CSM, dar grevă tot s-a făcut. Cea mai mare nemulțumire a magistraților ar fi legată de vârsta de pensionare. Până acum aceștia se puteau retrage din activitate și la 40 de ani. Noua lege i-ar obliga să stea în sistem până la 65.

„Eu cred că președintele PSD a fost extrem de clar că România nu își poate permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale. Eu sunt sigur că prin dialog vor înțelege magistraţii exact toate modificările. S-a întâlnit premierul Marcel Ciolacu astăzi cu reprezentanții CSM, a fost o discuție extrem de constructivă. Suntem în directă conlucrare cu dumnealor și cu Comisia Europeană pentru ultimele amendamente. Suntem extrem de determinați și noi și dumnealor ca jalonul și reforma să fie îndeplinite. Suntem în interiorul unei unor discuții și suntem pe final. Suntem la un sfert de pași să îndeplinim jalonul”, a spus ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi.

Iată prevederi noi care s-ar aplica în cazul pensiilor speciale primite de magistrați:

  •  pensiile se calculează pe baza ultimilor 25 de ani de activitate (nu pe baza ultimelor 12 luni) să înceapă treptat și în primii cinci ani de la adoptarea legii (cu adăugarea câte unei luni la baza de calcul la fiecare şase luni)
  • impozitarea să se facă la cei care au o pensie mai mare decât venitul mediu net, cu o cotă de impozit de 15% pentru partea necontributivă
  • nicio pensie specială nu va depăşi salariul
  • până în 2035 creşte vârsta standard de pensioanare la 65 de ani.